środa, 1 lipca 2015

Tarta z jagodami, migdałami i serem ricotta


Nie czekałam na weekend, upiekłam to ciasto po pracy - z pierwszych, tegorocznych jagód. Miało być bardzo jagodowe, więc nie pożałowałam owoców. Bez przepisu, intuicyjnie, trochę „na wariata”. Powstała kolejna tarta nie tylko grzechu warta, ale i grzeszenia ustawicznego.
Do tęsknoty za tym smakiem i jej notorycznego zaspokajania, do utraty kontroli nad łakomstwem, do niebieskości zębów i języka, bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia - namawiam.
A w ramach rozgrzeszenia wystarczy przeczytać trzy razy „Na jagody” Marii Konopnickiej. Wspak.

Składniki:
100 g masła,
szklanka mąki orkiszowej (typ 720, 750),
½ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki cukru trzcinowego (białego – nieco mniej),
2 żółtka,
Łyżka jogurtu greckiego lub gęstej śmietany,
Łyżka kakao,
2 szklanki jagód,
4-5 łyżek zmielonych migdałów,
3-4 łyżki płatków migdałowych,
200 g sera ricotta,
100 ml śmietany 30 proc.,
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
2 jajka,
Opcjonalnie – 2 łyżki rumu.

Cukier puder i świeża mięta – do dekoracji.

Wrzucamy składniki ciasta (masło, mąki, cukier, żółtka, jogurt) do malaksera i miksujemy do konsystencji mokrego piachu. Odkładamy 4-5 łyżek, a do reszty dosypujemy kakao i miksujemy do połączenia (w miarę krótko!).
Piekarnik włączamy, by się nagrzał do 180 stopni. Ciemnym ciastem wykładamy formę (w moim przypadku – ceramiczna, do tarty, o śr. 25 cm), leciutko je dociskamy. Posypujemy mielonymi migdałami, wsypujemy na to jagody, płatki migdałowe, odłożone, jasne ciasto i wstawiamy na ok. 20 minut do nagrzanego piekarnika. Mieszamy ser ricotta z jajkami, śmietaną,cukrem, rumem (krótko). Wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika, nakładamy na nie masę serową i zapiekamy jeszcze ok. 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia. Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło można zmniejszyć temp. do 165 stopni.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy miętą.

PS. Oczywiście migdały można zastąpić orzechami, ale coś chrupiącego powinno być. A zmielone migdały/orzechy powodują, że tarta nie „pływa” w soku z owoców. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz