poniedziałek, 13 lipca 2015

Zapiekanka z tortilli ze szpinakiem


Co zrobić, gdy nie chce się smażyć naleśników, a chce się je zjeść? W dodatku ze szpinakiem. Trzeba wykorzystać placki tortilli. Gotowe, a nie domowe. Na skróty, na łatwiznę, w leniwy dzień.

Składniki (porcja dla 4-5 osób):
6 dużych (śr. 25 cm) placków na tortille,
Ok. 500-700 g szpinaku (najlepiej mrożonego, ale w liściach i bez dodatków),
¼ szkl. śmietany kremówki,
100-150 g sera feta,
2-3 łyżki bułki tartej,
łyżka soku z cytryny,
czosnek (1-2 ząbki),
sól, pieprz – do smaku,
250 g sera mozarella,
150 ml śmietany kremówki,
3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,
2-3 jajka (zależnie od wielkości),
gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
masło do posmarowania naczynia i bułka do posypania go,
kawałek dojrzewającego, żółtego sera (np. cheddar, ok. 100 g).


Szpinak wrzucamy do rondla, dusimy do całkowitego rozmrożenia, dolewając w trakcie śmietanę. Mieszamy, dodajemy pokruszoną fetę, bułkę tartą, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mozarellę kroimy na nieduże kawałki.
Na każdy placek tortilli wykładamy 1/6 szpinaku, 1/6 mozarelli, zwijamy w rulon i kroimy go na cztery części. Żaroodporną formę (23/18 cm) smarujemy lekko masłem i posypujemy bułką, wkładamy do niej pionowo kawałki tortilli ze szpinakiem. Zapełniamy w ten sposób całe naczynie.





















Włączamy piekarnik, by się nagrzał do 180 stopni.
Śmietany roztrzepujemy z jajkami, doprawiamy gałką, solą i pieprzem i zalewamy tortille do ok. ½ ich wysokości. Posypujemy startym na tarce serem.












Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut – do zrumienienia wierzchu.
Dzielimy na porcje i podajemy ze śmietaną, albo jogurtem greckim, posypane szczypiorkiem, koperkiem, natką…
Sycąca zapiekanka, raczej chlebowa niż naleśnikowa, smakuje żarłocznym facetom. :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz