czwartek, 14 sierpnia 2014

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami z gorgonzolą


Łatwość wykonania, efekt godny dobrej restauracji – takie pomysły lubię najbardziej. Zainspirowały mnie faszerowane serem pleśniowym, grillowane pieczarki, które koleżanka zarekomendowała na swoim profilu fb. Okazało się, że są świetnym dodatkiem do makaronu ze szpinakiem. Niesamowita konsystencja i smak sera miło rozlewający się po przegryzieniu pieczarki... Już dawno nie jadłam równie pysznego makaronu :).

Składniki (na 2 porcje):
150 g ulubionego makaronu (pełnoziarnisty, orkiszowy, trójkolorowy – wszystkie rodzaje i formy dozwolone),
250 g świeżego szpinaku,
Kawałek łagodnego sera gorgonzola,
14-16 niedużych, świeżych pieczarek,
14-16 listków bazylii,
Oliwa,
Sół, pieprz,
Łyżka zielonego pesto (domowego albo "kupnego"),
Parmezan, ser kozi, albo inny dojrzewający, twardy ser do posypania,
Ew. cząstka cytryny do każdej porcji.


Szpinak dokładnie płuczemy, wsypujemy do rondla z oliwą, dusimy do zredukowania się powstałego płynu, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron zgodnie z zaleceniami z jego opakowania. Pieczarki płuczemy, osuszamy, usuwamy ich nóżki. W ich miejsce, do każdej wkładamy po kawałeczku gorgonzoli, przykrywamy listkiem bazylii. Umieszczamy pieczarki na patelni grillowej, częścią z listkiem do góry, skrapiamy oliwą. Po kilku minutach posypujemy je solą i pieprzem. Mają być od spodu ładnie zarumienione, ser nie powinien z nich wyciekać. Odcedzamy makaron, dodajemy do niego pesto, mieszamy. Na talerz wykładamy szpinak, na niego makaron i pieczarki. Posypujemy całość serem, skrapiamy oliwą. Do każdej porcji można dołączyć cząstkę cytryny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz