środa, 13 sierpnia 2014

Zapiekane naleśniki z farszem „ruskim”


Lubicie jeść ruskie pierogi? A lubicie je lepić? Nie znam takiej osoby – szczególnie jeśli trzeba zrobić pierogi dla kilkuosobowej rodziny... A co powiecie na tort naleśnikowy z farszem ziemniaczano-serowym? Nawet jeśli to tylko namiastka ulubionych pierogów, to całkiem niezła i mniej pracochłonna. Warto wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia – będzie jeszcze prościej.

Składniki:
3 jajka (0/1),
375 ml mleka,
4 łyżki oleju,
170 g (szklanka) mąki pszennej,
Szczypta soli,
Łyżeczka cukru.

5-6 sporych ziemniaków,
250 g twarogu,
2 cebule,
Masło (ok. 1/3 kostki),
Olej,
Sól i pieprz,
Bułka tarta do posypania formy.


Ziemniaki, gotujemy, odcedzamy i pozostawiamy, by przestygły (w odkrytym garnku!).
Mieszamy ze sobą jajka, mleko, mąkę, 2 łyżki oleju, cukier i sól. Gładkie ciasto odstawiamy na pół godziny. Smażymy następnie z niego 8-10 cienkich naleśników, natłuszczając gorącą patelnię za każdym razem odrobiną oleju.
Cebulę obieramy, płuczemy i drobno siekamy. Smażymy ją na połowie masła - do lekkiego zezłocenia. Ziemniaki rozgniatamy (te z poprzedniego dnia ścieram na tarce), łączymy z cebulą i pokruszonym twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy farsz.
Włączamy piekarnik – powinien nagrzać się do 180 stopni.
Naczynie do zapiekania - żaroodporne albo prodiż - smarujemy masłem (zostawiając odrobinę na wierzch), posypujemy bułką tartą. Dzielimy farsz tak, by wystarczył do posmarowania naleśników (na górze będzie naleśnik), kładziemy placki do naczynia przekładając je farszem. Na ostatni naleśnik dajemy nieco masla, posypujemy go lekko bułką. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika, zapiekamy ok. 30-35 minut.
Kroimy na kawałki, podajemy je z gęstą śmietaną i smażoną cebulką, albo posiekanym szczypiorkiem.

Uwaga: Można do naczynia wkładać naleśniki posmarowane farszem i złożone tradycyjnie (w tzw. trójkąty)- zapiekamy je w takiej postaci układając je na sobie, spryskane olejem i posypane bułką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz