środa, 25 czerwca 2014

Tarta z cukinią i szpinakiem


I znów poszłam na łatwiznę. Wykorzystałam gotowe, francuskie ciasto, a że nie miałam odpowiedniej ilości cukinii zmieszałam ją ze szpinakiem. Efekt – więcej niż dobry. Tarta jest nie tylko ciekawsza wizualnie, szpinak dodał smakowi wigoru, niewielki dodatek czosnku wzbogacił nieco mdłą cukinię.
Można oczywiście zrobić taką tartę bez szpinaku – wtedy zastępujemy go dodatkową cukinią, a pozostałe składniki pozostają takie same.
Amatorom mocniejszych, czosnkowych wrażeń proponuję jako dodatek sos tzatziki. Ale i sałatka z pomidorów, awokado i bazylii, skropiona oliwą czy też moim ulubionym ostatnio olejem lnianym, będzie pasować do tej letniej tarty.

Składniki:
275 g ciasta francuskiego,
250 g świeżego szpinaku,
2 cebule pokrojone w kostkę,
2 średnie cukinie,
2 ząbki czosnku,
3-4 łyżki oliwy,
4 jajka,
250 ml gęstej śmietany,
100 g żółtego sera (można jego część zastąpić parmezanem),
Sól i pieprz,
Gałka muszkatołowa.


Formę wykładamy papierem i ciastem zupełnie tak samo jak tutaj.
Piekarnik włączamy, by się nagrzał do temp. 190 stopni.
Szpinak płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody, wrzucamy na patelnię z oliwą. Przesmażamy do momentu aż maksymalnie odparuje płyn powstały podczas duszenia. Przenosimy szpinak na deskę i kroimy go na drobniejsze kawałki. Cebulę szklimy na oliwie, przekładamy ją do miski. Cukinię płuczemy, pozbawiamy końcówek, kroimy na ok. 4-5 cm kawałki, potem dzielimy je na pół i kroimy w słupki. Cukinię wrzucamy na oliwę – smażymy do lekkiego zrumienienia. Łączymy ze sobą szpinak, cebulę, cukinię, dodajemy starty ser, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jajka ubijamy lekko ze śmietaną, mieszamy z warzywami, dodajemy gałkę muszkatołową i jeszcze nieco soli oraz pieprzu. Wylewamy taką masę (uwaga – będzie dość rzadka!) na przygotowane ciasto, lekko zwijamy jego brzeg tworząc rant, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz