piątek, 30 maja 2014

Torcik z rabarbarem, truskawkami i kremem


Ten miły dla oka i podniebienia torcik powstaje „w try miga”. Polecałam ostatnio na FB upieczenie w weekend ciasta z tego przepisu, tylko z rabarbarem. I sama też to zrobiłam.
Tak więc: wykorzystajcie przepis na ciasto ucierane z kremem, tylko zastosujcie dostępny jeszcze rabarbar i upieczcie ciasto zgodnie ze wskazówkami, ale w okrągłej formie o średnicy 25-28 cm.

Na wierzch potrzebne będzie:
250 ml śmietanki kremówki 30%,
250 g serka mascarpone,
Kilka łyżek (4-5) gęstego likieru advocaat,
2 łyżki cukru pudru.
Do ozdoby: kilkanaście truskawek i uprażone płatki migdałowe.


Ubijamy śmietanę, a gdy nieco zgęstnieje dodajemy do niej mascarpone, następnie cukier i likier. Wykładamy krem na wystudzone ciasto, smarujemy lekko także boki. Na wierzchu tworzymy rozetę z pokrojonych na plasterki truskawek (zaczyna się od największego okręgu, pomiędzy plasterkami układa się kolejne i tak do samego środka), a boki posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto jest mało słodkie, jeśli ktoś lubi więcej słodyczy, można tuż przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem (za wyjątkiem truskawek). Ja dodaję jeszcze do każdej porcji świeże truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz