sobota, 24 maja 2014

Klasyczny chłodnik


Bogata w składniki, orzeźwiająca i sycąca zupa na upał. Czasem wystarczy ugotować jeszcze do niej młode ziemniaki, posypać je koperkiem, polać masłem i obiad gotowy!

Składniki (na dużą porcję – dla 8 osób):
1 litr kefiru,
Kubek (340 g) jogurtu greckiego,
kubek soku pomidorowego,
½ kubka wody z kiszonych ogórkow (jeśli nie macie – można dodać 2 posiekane kiszone ogórki),
2-3 łyżki oliwy,
4 średnie ogórki gruntowe,
Mały (370 ml) słoik całych buraczków w zalewie (albo 2 ugotowane),
2 łodygi selera naciowego (z listkami),
½ pęczka koperku,
8-10 rzodkiewek,
4 jajka ugotowane na twardo,
Sos chili (jeśli lubicie pikantną nutę),
1 duży, rozgnieciony ząbek czosnku,
Sól, pieprz, maggi do smaku.


Schłodzony kefir mieszamy z jogurtem, dolewamy sok pomidorowy, wodę z ogórków, oliwę, pokrojone w kostkę ogórki gruntowe, posiekane buraczki i łodygi selera, starte na tarce rzodkiewki, pokrojony drobno koperek (zostawiamy nieco do posypania). Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, maggi, ewentualnie dodajemy sos chili. Napełniamy chłodnikiem miseczki, dokładamy po połowie jajka na porcję, posypujemy koperkiem. Ja lubię jeszcze dodatek pokrojonych paluszków krabowych, choć wiem, że z krabem nie mają zbyt wiele wspólnego :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz