sobota, 31 maja 2014

Grzanki z macerowanymi truskawkami i serem ricotta


Może to i oklepane połączenie, ale nadal je lubię. Truskawki, ocet balsamiczny i pieprz – tym razem na chrupiącej, żytniej grzance. Pomysł na taką prostą przekąskę znalazłam w nieocenionej dla jaroszy książce, czyli w „Poniedziałkach bez mięs” (wyd. Publicat). Tylko zamiast serka mascarpone użyłam bardziej wyrazistej ricotty, a pieprz mielony zastąpiłam zielonym ze słoiczka. Znakomite połączenie – szczególnie, gdy ma się jeszcze porządny, uczciwie upieczony chleb.

Składniki:
2 kromki świeżego, żytniego chleba,
8-10 truskawek,
Łyżeczka octu balsamicznego,
Łyżeczka cukru pudru,
Łyżeczka zielonego pieprzu (ze słoiczka – w zalewie),
Ser ricotta.


Truskawki kroimy na plasterki, dodajemy do nich ocet balsamiczny, cukier puder, pieprz i odstawiamy na godzinę (moje stały całą noc – można więc to zrobić wieczorem i na drugi dzień przygotować kanapkę na śniadanie). Chleb opiekamy na patelni grillowej (albo w opiekaczu), ciepłe kromki smarujemy ricottą, wykładamy na nie truskawki i... gotowe. Świetne z kawą zbożową :).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz