poniedziałek, 19 maja 2014

Zupa kremowa z selera


Ta zupa jest dla mnie z kategorii „Harvey Keitel” – urody nienachalnej, za to pierwsza liga. Niezawodna jak Winston Wolfe - czyściciel w „Pulp Fiction”, zmysłowa niczym George Baines w „Fortepianie” i zaskakująca jak decyzja Harveya o udziale w filmie „Skarb Narodów”...

Składniki (na porządną, kilkuosobową porcję):
2 łyżki oliwy,
1 drobno pokrojona cebula,
1 seler obrany i pokrojony w kostkę,
2-3 obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki,
1 łyżeczka kminu rzymskiego (może być też kminek),
600-800 ml bulionu warzywnego,
300 ml mleka,
150 ml slodkiej śmietanki ,
Pokruszony ser gorgonzola (w książce* - Stilton),
2-3 łyżki pokrojonego szczypiorku,
sól i pieprz.


Oliwę rozgrzewamy w sporym rondlu. Wrzucamy cebulę, seler, ziemniaki, kminek – smażymy mieszając ok. 5 minut. Dodajemy bulion warzywny i mleko, gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 min (aż warzywa zmiękną). Miksujemy całość przy pomocy blendera, doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietankę i wlewamy kremową zupę do miseczek. Posypujemy wierzch pokruszonym serem i posypujemy szczypiorkiem. Jeśli ktoś nie lubi gorgonzoli można z niej zrezygnować (np. na rzecz grzanek), ale szczypiorek jest konieczny!

*Na podstawie przepisu z książki „Poniedziałki bez mięs” (Wyd. Publicat).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz